Leonie Walta

Leonie Walta

Ik ben geboren in 1975 te Amsterdam, opgeleid als civiel ingenieur en gepromoveerd op het gebied van verkeer en vervoer. Sinds 2012 ben ik zelfstandig wetenschapsschrijver en onderzoeker. Ik ben nieuwsgierig en toegewijd, en word enthousiast als ik iets nieuws leer en dat voor anderen kan verwoorden. Daarbij ben ik sterk in projecten met een lange adem. Mijn opdrachtgevers zijn onder andere Rijkswaterstaat, Technische Universiteit Delft, Radboud Universiteit Nijmegen, vakblad Verkeerskunde en technologietijdschrift De Ingenieur.

TerraCognita

In plaats van de wereld te willen verbeteren heb ik een sterke drive om te vertellen over de wereld zoals die nu is. Over terra cognita, bekend terrein, als tegenhanger van terra incognita, onbekend terrein. Ik observeer graag, ga de diepte in en probeer te begrijpen hoe dingen werken. Ik ben ervan overtuigd dat kennis over de details van de wereld om ons heen het leven mooier maakt. Mijn schrijfstijl is nuchter, ik sta met twee voeten op de aarde en richt me op de essentie.

Wetenschap, sport en muziek

Deze uiteenlopende terreinen hebben voor mij een belangrijke gemene deler: ze worden bevolkt door mensen die de grenzen verkennen van wat mogelijk is. Daarvoor duiken ze diep in de details en maken ze dingen zichtbaar die meestal aan het oog ontsnappen. Dat levert de mooiste verhalen op die je meer inzicht geven in de wereld om je heen. Met mijn ervaring als wetenschappelijk onderzoeker, wedstrijdroeier en amateurmusicus kan ik me goed in deze mensen inleven.

Curriculum vitae

Opleiding
2012                    Cursus Wetenschapsjournalistiek – SCW

2005-2011           Promotieonderzoek transportinnovaties – TU Delft
2001-2004           Master Civiele Techniek – Universiteit Twente
1993-1997           HBO Civiele Techniek – Hogeschool Alkmaar
1987-1993           VWO – Fons Vitae Lyceum, Amsterdam

Werkervaring
2014-heden        Redacteur en eindredacteur Roei! – Het blad voor alle roeiers

2012-heden        Zelfstandig wetenschapsschrijver en onderzoeker
2013-2015          Hogeschooldocent onderzoek - Windesheim Flevoland
2013                   Stagiaire redactie technologietijdschrift De Ingenieur
2010                   Gastonderzoeker transportinnovaties – UWE,  Bristol, UK
2005-2012          Onderzoeker transportinnovaties – TU Delft, Faculteit TBM
1997-2001          Junior ontwerper betonconstructies – ARCADIS, Amersfoort